Monday, October 19, 2015

Diary Isteri yang ditinggalkan!

hahaha tajuk tanak mengalah kan?? first time nih nak kene tinggal dengan anak 2 orang.. ko dah selesa ada orang tolong jaga anak, kemas rumah tiap hari.. tetiba nak kene buat sorang-sorang. dulu anak sorang senang jek.. tutup sebelah mata boleh.. ni buka dua-dua mata pon goyang jugak kekadang huhuhuhu

Day 1
Fuh.. I was so worried about handling the kids alone in the morning. Mika is such a good boy this morning. Have no trouble with bath, brushing his teeth and breakfast. I was so happy and thankful for the smooth morning until we reached his school. This good boy decided to pee his pants this morning, on the way to school. Dh la takde extra pants sebab dia xde accident dah kat sek. Kene bebel la pepagi.

Laiqa on the other hand, banyak kira. Kalau daddy was always careful xnak Mika bangun, i have to be careful not to wake her. Dari buka mata sampai pergi sek menangis nak berdukung. Selalu tak macam ni, maybe.. maybe she can sense my worries, hence the attitude kot. Have to remember to be cool. Everything will be okay! Time flies, let's face this, one day at a time.

I can do this!!!

Day 8
Working from home with the kids day 3. Boss ckp boleh wfh the whole week.. Tq boss! The perks of having lady boss with kids the same age as your children. Hihihi reason why i'm still here.
But seriously, wfh with kids is not for me! Kids are driving me crazy, whats with all the tight deadlines. Salute, salute, salute kat mommies out there yg boleh kerja with kids around. Kalau Laiqa je ok, tapi bila tambah Mika..
Berbakul2 kene marah si Mika ni.. Kesiannnnn dia. Makan pulak hai kesiannya. Harini sebab bz kemain, decide masak instant je. Spagetti and vege curry yg beli from Daiso Japan tu hahaha tapi gatal nak multitask sangat. Sambil tunggu sambil buat keje, end up curry sedikit hangus. Kaut je yg mana ok tu makan dengan spagetti and meatballs and carrot steam lebih2 Laiqa punya. Redho je la.
Last2 kena la sacrifice masa tido. When kids dah tido, aku login and finish whatever work so that esoknya tak kelam kabut.

Day 9.
Weekend datang lagi.. Baru day 9.. Longgg way to go uwaaaaaaa!!! Today berani bawak kids pegi Giant. Sempat la kasi Mika main kat playground kejap before buat groceries shopping. Tapinyaaa, baru sempat ambik a few things, Mika bising nak kencing. Hoii la anak, tadi tanya before masuk xnak. Dah kelam kabut. Malas nak masuk keluar blk. So macam org gile aku berlari sana sini, ambil yg betul2 perlu je. Sayur pon xsempat nak belek..
Lepas bayar terus berdesup masuk toilet for handicap, sambil carry Laiqa sambil handle Mika. Supermommy betul rasanya. First time ni dia guna public toilet #superproudmommy
My happiness is shortlived tapi. Kat rumah while Laiqa is sleeping, layan dia mengaler. Tetiba dia ckp, "Mika xnak color dah" and terus pack his books and campak bilik blkg and masuk bilik and kunci pintu. Pelik dah aku sbb selalu dia buat gitu sbb nak curi main phone but the phone is with me. Then aku terpandang a puddle of yellow urine kat tempat dia berdiri. Hahahahahah patut la tetiba. Haihhhh, budak ni, kalau leka main memang xingat nak kencing.

Day 19
OMG, the most tiring day ever!! Laiqa was cranky all day long sebab tak sihat, flu dari semalam. Mika pulak super active tak tentu hala. Asyik la kacau bila adik nak tido. Nasib Muni ada kalau tak naik hantu jugak aku..
Pukul 9PM, usaha nak tidurkan Laiqa pon tak berjaya. Sambung kemas rumah, lipat baju and sidai baju sambil layan budak2 main kejar2. Dugaan betul melipat baju dengan deme nih!
By 10:30 aku dah flat gile tapi bdk2 still bertenaga. Makan apa kome ni weh!!! Niat murni nak mengepam, baru 9min mata aku dah nak tertutup2 dah. Cancel pam, sambung mandi n solat. By the time solat ni rasa nk pengsan dah tp Mika and Laiqa still dok main hide and seek #nangis
Disebabkan tak larat sangat, aku tutup je lampu, paksa Laiqa minum susu sampai tido. Mika nasib la layan perasaan, I is tido dulu hahaha esok tido ngn Muni ye Mika. Mummy nak holiday dengan Laiqa berdua jek. Goodluck Laiqa.
Tq daddy belanja handbag. Kalau tiap kali g offshore dpt handbag baru, pegi la selalu #inyourdreamsbebeh #unlessbolehdapatLVsebijiklagi

Day 21
3rd attempt to get Mika to sleep with Muni.. Hahahah haritu beria-ria dia merajuk aku tak bagi tido dengan Muni #clingymommy. bila aku dah bagi greenlight, dia pulak jadi #clingybaby hahahah 1st night dia excited, aku yg sedih tengok dia masuk bilik Muni. Tak sampai 5minit dia ketuk pintu bilik.

"Adik buat apa?"

Bila tanya dia, kenapa tak tido dengan Muni, dia jawab..

"Tunggu Monday baru boleh tido dengan Muni" -_-

Miahahahhaha alasan sangat. Muni cakap lepas tutup lampu, dia bangun cakap nak tengok mummy and Laiqa buat apa

2nd day pun sama.

"Harini Monday lah. Boleh tido dengan Muni. Go"

"Okay, nak tido dengan Muni lah"

Few minutes later, there's a knock on the door.

"Mummy, buat apa tu?"

Harini, awal-awal dia dah cakap nak tido dengan mummy.

"Esok Monday lah, Mika nak tido dengan Muni kan"

"Eh bukan, esok Tuesday lah. Monday baru tido dengan Muni"

p/s: Adik pass baton kat Mika. Demam, selsema and batuk. Sambung episode working from home. Dr hari Maliki naik platform aritu, boleh kira dengan tangan berapa hari aku masuk opis -_-

Day 25
Exhausted! I've reached my limit nak handle bebudak ni.. Nak naik hantu pon dah takde tenaga, jadinya buat je mana yang terdaya, rumah tongkang pun aku tak lalu nak kemas. Lepas tu lepak baring main zombie dengan Mika. Mika senyap, adik pon senyap sambil intai zombie sambil tengok tv. Paling penting duduk dekat mummy.

Nasib beberapa hari je lagi Maliki nak balik. So bertabahlah!!!

THE BIG DAY!
Maliki balik arinih!! yahooooo tapinya aku pulak kene ceriberi!! hampeh betul, plan nak ajak Mika naik train amik daddy kat airport. dah aku pun dah melepek takde tenaga. makan tak leh, asyik nak muntah je. flight Maliki pulak lambat, so merana la sengsorang. asal bangun je rasa nak pitam. Mika dok la ajak main, last-last aku hulur handphone je. aku duk tido bangun tido bangun ikut rentak Laiqa. baik pulak dia arini, minum tido minum tido je hahaha cam tau tau je mummy dia tak sihat.

All in all takde la horror mana, if xde episode wfh with the kids, aku rasa mudah sikit la tapi. kalau tak sihat tu, memang merana la wooiiii!!






- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, October 10, 2015

Busy bee~!

Currently busy with this.. Demimu anak, zombie pon zombie lahhhh~ tiap hari bagitau mummy and daddy

Birthday saya nak sampai dah.. Birthday zombieee~~




On top of that, gigih jugak train minah ni jadi zombie hahahaha aku rasa terkenan sebab selalu main game Plants vs Zombies masa pregnantkan dia.. Keluar2 dok buat bunyi zombie Mika nih.. Birthday esok awak jadi zombie la ye adik


Tak menang tangan nak handle anak sengsorang, campur lagi dengan preparation birthday Mika.. Yang lain kita main tunjuk-tunjuk je lah!

To Mika, mummy tak cukup tido buat zombie awak nih. Esok beli present handbag banyak banyak macam awak cakap tadi.

Esok Maliki balik!! yeay boleh pass baton dah..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, October 3, 2015

Journey to the East: Shibuya Crossing and Tokyo Tower

Dah penat berjalan, kami pun bergerak ke Shibuya. semata-mata nak pergi tengok Shibuya Crossing yang glamer sesangat tu. tapi sebelum tu kene la isi perut dulu. tadi kami lunch makan sandwich je kat Ueno Park. kat sini ada satu kedai halal. kebab dia, wow!!! sedapppp or maybe perut kami yang lapar hahaha tatau la, kalau korang nak tau pergi la rasa sendiri.


uih terliur pulak tengok kebab nih..

kedai ni kecik giler. sebelah meja kami ni ada satu je lagi meja 2 seater. and belakang kami ada laluan kecik nak keluar masuk. sangat kecik sampai kene duduk sempit-sempit bila orang nak keluar masuk dari meja belah dalam tu. normal scene kat jepun nih. kami siap tapau balik 2 set kebab untuk supper. hebat tak hebat la penangan kebab nih.


Mika train Aryan tengok pink fong ahahaha melekat Aryan sampai sekarang meneruskan legacy pink fong Mika while he moves on to other greater adventure with the zombies

ni salah anak ke tertukar anak? Mika tak malu demand nak jalan dengan uncle sebab uncle rajin melayan dia melompat segala. daddy tak cool gituuu.. daddy penat and stress melayan kerenah dan kelasakan Mika setiap hari.. tatau sapa lagi happy, Mika dpt loncat2 dengan uncle or daddy dapat jalan peacefully dengan Aryan.



The famous Shibuya Crossing. 

satu je gambar kat sini. we are more interested to join the crowd crossing the road hahahaha dua tiga kali jugak la kami melintas kat sini. Maliki cakap, patut la ramai orang kat sini, orang-orang mcm aku ni lah yang meramaikan. hermm.. i wonder berapa ramai agaknya tourist yang tengah melintas sama masa nih..

video

aku nak record sebenarnya, cemana rupanya masa melintas kat sini ramai-ramai. tapi, tak perasan camera was set to photo mode. penat je aku pegang sepanjang melintas. so puas hati je lah ada satu ni. nak melepak dekat Starbuck pon tak jadi sebab malasnya nak pikir mana nak letak stroller. puas melintas kat sini, kami terus pegi tokyo tower.








kononnya nak masuk sini.. tapi sampai pun dah lambat. tengok dari luar je lah. takde rezeki nak jumpa luffy. next time kita jumpa.






Mika superexcited jumpa zombie. ada zombie crackers tapi tatau la apa ingredient dia.


balik terus buka tangkapan harini. jadilah dapat main train takde bateri.